O ŠKOLI

Visoka poslovna škola strukovnih studija iz Blaca ima dugu tradiciju. Osnovana je davne 1958. godine u Prištini kao Viša pedagoška škola, koja je bila prva visokoškolska ustanova na Kosovu i Metohiji i preteča većine fakulteta Univerziteta u Prištini.

Zgrada Visoke poslovne škole strukovnih studija u Blacu

Zgrada Visoke poslovne škole strukovnih studija u Blacu

Nakon 40 godina, nastavnički kadar Više pedagoške škole u Prištini, prateći savremene tokove i brzi ekonomski, tehnološki i društveni razvoj, doneo je odluku o prerastanju u Višu poslovnu školu sa sedištem u Kosovu Polju, čiji je nastavni program bio baziran na najnovijim dostignućima savremene teorijske misli i poslovnog iskustva u oblasti ekonomije i informatike.

Jedna od učionica Visoke poslovne škole strukovnih studija

Jedna od učionica Visoke poslovne škole strukovnih studija

Zbog dobro poznatih razloga, Škola je septembra 1999. godine privremeno dislocirana u Blace, a krajem 2003. godine dobija svoje trajno sedište. Nakon izvršenih temeljnih reformi prema aktuelnoj Bolonjskoj deklaraciji i u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju („Službeni glasnik RS“, br. 76, od 02.09.2005.), Viša poslovna škola dobija akreditaciju i prerasta u Visoku poslovnu školu strukovnih studija.

Misija Visoke poslovne škole strukovnih studija u Blacu je obrazovanje visokostručnih kadrova iz oblasti ekonomije, menadžmenta i informatike, koji bi svojim znanjem pomogli privredni i društveni razvoj i modernizaciju Srbije, prenošenjem savremenih znanja, metoda i naučnih tehnika, koje se primenjuju u razvijenim strukovnim i univerzitetskim centrima evropskih zemalja, ali i preuzimanjem dobrih tekovina sistema visokog obrazovanja u zemlji. S obzirom da je naša škola uspostavila saradnju sa mnogim prestižnim visokoškolskim ustanovama u razvijenim zemljama (Nemačka, Italija, Grčka, Velika Britanija…), studentima je na taj način omogućena razmena stečenog znanja i iskustva kao i upoznavanje različitih kultura. Tokom semestra, studentima sa dobrim poznavanjem engleskog jezika omogućena je razmena sa visokoškolskim ustanovama iz pomenutih zemalja. Slušajući predavanja eminentnih stručnjaka, studentima se pruža mogućnost i za usavršavanje znanja iz engleskog jezika.

Pored širokog obrazovanja i stručne prakse diplomirani studenti Visoke poslovne škole strukovnih studija imaće visok nivo znanja i veština kako bi bez dodatnog usavršavanja mogli da se uključe u savremene tokove poslovanja, što bi im omogućilo da budu konkurentni na tržištu rada.